Nuenen Centraal
AutoMaatje Nuenen officieel van start

Met een feestelijke eerste rit ging op vrijdag 6 september ANWB AutoMaatje Nuenen officieel van start. De eerste rit met mevrouw van de Water als eerste deelneemster arriveerde rond 14.00 uur bij Het Klooster.
Vandaag was de eerste officiŽle rit, maar omdat AutoMaatje in de aanloop al zo'n succes bleek te zijn, werden er ook al ritten voor 6 september gereden.
Er hebben zich ondertussen al 27 deelnemers aangemeld en 17 vrijwilligers.

AutoMaatje is een initiatief van de ANWB en is speciaal bedoeld voor dorpsgenoten, die door hun leeftijd of gezondheid minder mobiel zijn. Hierdoor raakt deze groep mensen steeds meer geÔsoleerd. Mensen vinden het vaak vervelend om steeds een beroep te doen op familie of vrienden. AutoMaatje biedt deze mensen de mogelijkheid, om tegen een kleine vergoeding door dorpsgenoten vervoerd te worden. Deze dorpsgenoten doen dit met hun eigen auto op vrijwillige basis en krijgen hiervoor 0,30 eurocent per kilometer van de deelnemer.
De ritten zijn divers. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan ritjes naar het ziekenhuis, een verjaardag, de kapper, een park of familiebezoek. Bij een kort uitje blijft het AutoMaatje bij de deelnemer, bij langere uitjes zoals een familiebezoek zal de chauffeur (of een andere chauffeur) op het afgesproken tijdstip terugkomen.

Chauffeurs en deelnemers die zich opgeven voor AutoMaatje krijgen eerst een intakegesprek. Chauffeurs kunnen in zo'n gesprek bijvoorbeeld aangeven op welke dagdelen ze beschikbaar zijn (je mag als je gebeld wordt of je een rit wilt rijden altijd weigeren en bent niets verplicht!) en of er huisdieren mee mogen in de auto. Op het moment dat er een deelnemer zich aanmeld voor een rit wordt er gekeken welke chauffeur beschikbaar is en wordt de rit ingepland. Deelnemers moeten hun rit minimaal twee dagen van te voren aanmelden bij AutoMaatje.

Caroline van  Brakel is enthousiast over het initiatief. Het heeft een lange aanlooptijd gehad van 1,5 jaar, maar ze is trots dat het nu van start gaat. Ze noemt het sociale initiatief "echt Nuenens" en dat is ook zo. In Nuenen staan we graag voor elkaar klaar.

Carla van Wel en Ria Diender zijn de coŲrdinatoren van AutoMaatje Nuenen. Zij zullen de intakegesprekken houden en voor iedere deelnemer proberen een passend vervoer te vinden. Ze zien dat er zeker behoefte is aan deze vervoersservice en mensen enthousiast zijn. Bij onze buurgemeenten is AutoMaatje al enige tijd geleden gestart en met succes. Zo zijn in Son en Breugel in 1,5 jaar tijd al 3000 ritten gereden en staat de teller in Geldrop-Mierlo al op 1000.
Ria en Carla hopen, dat AutoMaatje Nuenen net zo'n succes wordt en mensen weer mee kunnen doen. Uiteindelijk is dat het doel van dit mooie initiatief. Zorgen dat mensen zo lang mogelijk mee kunnen doen en niet in een isolement raken.

Wil je zelf graag vrijwilliger (chauffeur) worden of wil je als deelnemer gebruikmaken van AutoMaatje? Dan kun je bellen naar 040-7114462 of mailen naar info@automaatjenuenen.nl

ANWB Automaatje Nuenen wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen ANWB, Gemeente Nuenen, Senergiek, PVGE en LEV-groep
Nieuws Nuenen -   10 september 2019
Mevrouw van de Water (vooraan in het midden) met aan haar AutoMaatje