Nuenen Centraal
Sinterklaascadeau van Cultuur Overdag en Het
Klooster
Nieuws Nuenen -   11 november 2019
Op dinsdag 10 december wordt in Het Klooster de film ‘The Bookshop’ vertoond (aanvang 10.30 uur). Een toegangskaart voor deze film kost ditmaal slechts € 2,00 (de prijs voor het kopje koffie/thee).
In een constructief overleg tussen Cultuur Overdag en de beheerder van Het Klooster is dit creatieve idee ontstaan. Aanleiding was het feit dat de beeldkwaliteit van de filmvertoning op 7 november onverwacht minder was dan gebruikelijk.
Toegangskaarten voor de film zijn op werkdagen tijdens kantooruren te koop aan de balie van Het Klooster. Wacht niet te lang met het kopen van de kaarten, want op=op!
Let op: als al kaarten à € 6,50 voor deze film zijn gekocht zijn, wissel deze dan snel om (het verschil in bedrag wordt retour gegeven).

Iedereen die geabonneerd is op de digitale nieuwsbrief van Cultuur Overdag heeft bovenstaand aanbod inmiddels per mail ontvangen. Nog geen abonnee? Dat is eenvoudig te regelen op www.cultuuroverdag.nl (kijk bij de rubriek ‘nieuwsbrieven’). Het laatste nieuws is ook altijd te lezen op de website of social media (Facebook, Instagram en Twitter).

Een bijzondere onderduikgeschiedenis in Nuenen
Op zondagmiddag 10 november vertelde auteur-journalist Alfred van Cleef in het Van Goghkerkje over de gebeurtenissen van zijn vader, Jaap van Cleef, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Hij schetste het Joodse leven in Amsterdam in het cruciale jaar 1942 waarin de Joodse bevolking stapje voor stapje haar rechten en bewegingsvrijheid werd afgenomen.
Jaap van Cleef was een van de ongelukkigen die tijdens de eerste razzia in Amsterdam werd gearresteerd. Gelukkig wist hij te ontsnappen, vond voor korte duur een onderduikadres in Amsterdam en kreeg een vervalst persoonsbewijs op naam van Gerard Herman Bonnet. Het was echter te gevaarlijk om daar te blijven: hij ging van onderduikadres naar onderduikadres en kwam terecht in Brabant. In Aalst wist hij, dankzij de hulp van een 8-jarig jongetje, uit handen van de Duitsers te blijven waarna Gerard (niemand kende zijn echte naam) terechtkwam bij dominee Plug in Nuenen. De zolderkamer van het domineeshuis was ruim driekwart jaar een veilige plek voor Gerard, al
moest hij eens tijdens een razzia vluchten in de Nuenense bossen.
In een column van Martin Bril, opgenomen in het boek ‘Van Domineeshuis tot Van Goghhuis’ wordt het vluchtverhaal beschreven. Alfred wordt door zijn partner op het verhaal geattendeerd en hij herkent het verhaal als het verhaal van zijn vader!
Indrukwekkend was het verhaal van Alfred over de jaren na de oorlog waarin zijn ouders voornamelijk vooruitkeken in het leven. Er werd amper gesproken over hetgeen er gebeurd was; er werd ook niet naar gevraagd, instinctief werd aangevoeld dat dit niet wenselijk was.
De journalistieke achtergrond van Alfred kwam goed van pas in de reconstructie van het leven van zijn vader. Steeds weer werd nieuwe informatie ontdekt: oude correspondentie, archieven, dossiers van notarissen. Bijna schokkend was te horen hoe na de oorlog minutieus de voorgeschreven juridische en administratieve procedures rondom bijvoorbeeld het regelen van de nalatenschap en het rechtsherstel werden gevolgd. Zoals Alfred vertelde ‘….in een bijzondere tijd werden de normale regels gevolgd…’. 
Invoelbaar werd het feit dat de oorlog nog heel lang doorwerkte. Zo ontving Alfred in 1999 nog een erfenis van in de oorlog van overleden familieleden, bijna 55 jaar na het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.
Na afloop van de lezing kon nog een rondleiding in Salon Nune Ville gevolgd worden, uiteraard met bijzondere aandacht voor de zolderkamer waar Jaap van Cleef zat ondergedoken.